vierfasenmodel vka levenscycus businesscase.jpg

Van idee tot businesscase in 9 stappen (MKB)

1.       Verfijn je idee

Tijdens een sessie met je business coach spar je samen over het idee van je business en je scherpt het aan. Deze fase is vooral om de eigen perceptie op te ruimen en te kijken binnen gebieden waarin je nog niet eerder hebt gekeken. Welke mogelijkheden zijn er voor je idee? Welke aannames doe je en welke wil je valideren de komende tijd?

2.       Deel je idee

Je idee wordt in een eerste sessie met 3 mensen uit je persoonlijke netwerk en 2 nieuwe aan te werven mensen gedeeld om zo goed mogelijke feedback te krijgen hoe het idee resoneert.

3.       Implementeer de feedback

We verwerken de feedback uit de “deel je idee” sessie in een backlog waarin de route en de evolutie van je idee staat.

4.       Vertaal je idee naar een levensvatbaar concept

Je idee gaan we naar een valide concept vertalen om vervolgens in de volgende sessie te kunnen presenteren. Nog steeds zitten er een aantal aannames, echter de grootste hebben we waarschijnlijk op het vizier en gaan we vertalen naar hypotheses.

5.       Deel je concept

We zitten weer met een aantal mensen aan tafel deze keer 10 maximaal. Op een gestructureerde manier brengen we de hypotheses in en mag men hierover in discussie. Je haalt zo veel inzicht uit de feedback die waardevol is voor jouw idee. Wat vindt men ervan? Is het een haalbare kaart, of toch maar aanpassen?

6.       Vertaal de feedback naar een eerste werkend product

Met alle data tot zover gaan we wellicht eerst nog een ronde met digitale experimenten aan de slag of we gaan direct door naar een eerste MVP (Minimal Viable Product), een eerste werkende variant. Dit is idealiter een basis vorm van je droom idee. Zodat het laag in de kosten zit maar voldoende data geeft voor de vervolgstappen.

7.       Pitch je oplossing

Met de data en eerste oplossing in je rugzak gaan we een eerste pitch doen. Dit kan zijn voor betrokkene maar ook voor mogelijk investeerders. Samen kijken we naar de juiste mensen voor de pitch en/of netwerk contacten die je een stap kunnen laten maken.

8.       Pas het aan tot een prototype

Prototyping is een vak apart met specifieke professionals die thoughtleader zijn in jouw vakgebied bouwen we een eerste proto. Zo komen we tot nog meer inzichten en kwaliteit, al in de eerste fase.

9.       Presenteer het resultaat

Afronding van een leerzaam traject voor jou en voor ons, wij genieten als jouw idee tot leven is gekomen en er een droom tot realisatie komt. Je presenteert je resultaat aan alle betrokkenen van de eerdere sessies en mogelijk investeerders.